Tham dự hội thảo có Thứ trưởng Bộ Ngoại thương UAE Abdullah Ahmed Al Saleh, đại diện Bộ Môi trường và Nước, cơ quan kiểm soát thực phẩm, cơ quan chất lượng đo lường cùng nhiều doanh nghiệp xuất nhập khẩu thủy sản hàng đầu của UAE.<br><br>Về phía Việt Nam có Vụ trưởng Vụ Quan hệ quốc tế, Tổng cục Thủy sản Nguyễn Viết Mạnh, Phó Chủ tịch VASEP Nguyễn Huy Dũng, Đại sứ Việt Nam tại UAE Trần Ngọc Thạch, cùng đại diện 9 doanh nghiệp thủy sản Việt Nam.<br><br>Phát biểu khai mạc, Đại sứ Trần Ngọc Thạch đã nêu bật quan hệ thương mại, đặc biệt trong lĩnh vực thủy sản giữa Việt Nam - UAE, phát triển ngày càng mạnh trong những năm gần đây.<br><br>Ông cho rằng UAE không chỉ là thị trường tiêu thụ mà còn là cửa ngõ để các mặt hàng thủy sản Việt Nam đến được thị trường Trung Đông và Bắc Phi. Hội thảo sẽ là cơ hội tốt để doanh nghiệp hai bên tìm hiểu, khai thác tốt hơn tiềm năng mỗi bên, tăng cường hợp tác đầu tư hiệu quả về thủy sản.<br><br>Về phần mình, Thứ trưởng Bộ Ngoại thương UAE Saleh khẳng định việc hội thảo được tổ chức ngay tại trung tâm Hội chợ thực phẩm Trung Đông 2011 sẽ giúp các doanh nghiệp hai nước và các đối tác nước ngoài tham dự hội thảo tăng cường hiểu biết lẫn nhau, trực tiếp tìm hiểu để hợp tác làm ăn nhanh chóng, hiệu quả.<br><br>Những ý kiến trao đổi giúp các bên hiểu biết rõ hơn về cơ chế, chính sách, các quy định và những vấn đề cần chú ý trong chế biến và xuất khẩu thủy sản.<br><br>Cùng với sự có mặt của 9 doanh nghiệp xuất khẩu Việt Nam tại hội chợ, hội thảo "Thủy sản Việt Nam cho một tương lai bền vững" đã đóng vai trò quan trọng giúp doanh nghiệp Việt Nam hiểu hơn về thị trường UAE và tăng cường kết nối giữa doanh nghiệp hai nước.
(seafood.vasep.com.vn) The US remains Vietnam’s largest single market for shrimp imports, accounting for 20% of Vietnam's total shrimp exports globally. As of October 15th, 2024, Vietnamese shrimp exports to the US reached nearly 600 million dollas, marking a 10% increase compared to the same period in 2023.
(seafood.vasep.com.vn) According to Vietnam Customs, pangasius exports to Canada reached over 1 million USD in the first half of October 2024, a 33% decrease compared to the same period last year. However, by October 15, 2024, total pangasius exports to Canada had reached 32 million USD, reflecting a 10% increase compared to the same period in 2023.
(seafood.vasep.com.vn) Cà Mau is accelerating its digital transformation, developing green industries, and promoting high-tech processing of agricultural and aquatic products, with a focus on sustainable economic growth and environmental protection.
(seafood.vasep.com.vn) The Dong Thap Pangasius Festival 2024, themed 'Dong Thap Pangasius: Green Journey - Green Value', will take place on November 16-17 in Hong Ngu City.
The positive business momentum in the domestic seafood sector could last into the first half of 2025, according to experts.
(seafood.vasep.com.vn) In the first three quarters of 2024, brackish water shrimp production exceeded 1.1 million tons, with export revenue reaching $2.8 billion. The seafood industry has set a target of $4 billion for shrimp exports for the entire year.
While the price of 1 kg of shrimp hovers around 20 USD, the value of 1 kg of chitosan—extracted from shrimp—can soar to 500 USD. This highlights a significant challenge within the seafood processing industry.
(seafood.vasep.com.vn) By October, Vietnam's shrimp exports had generated nearly $3 billion, reflecting an increase of over 10% compared to the same period last year. Shrimp remains the leading commodity contributing to the export turnover of the entire seafood industry.
(seafood.vasep.com.vn) Sao Ta Foods Joint Stock Company (FIMEX VN - HoSE: FMC) concluded Q3/2024 with significant growth in revenue. Specifically, Sao Ta Food recorded revenue of VND 2,845 billion, a 58.6% increase year-on-year. The company's profit after tax reached VND 95 billion, up 6.2%.
VASEP's Seafood Export Report for the third quarter of 2024 provides a comprehensive overview of Vietnam's seafood export performance in the first nine months, with impressive results reaching $7.2 billion—an increase of 9% over the same period last year. In the third quarter alone, seafood exports grew by 15%, totaling $2.8 billion. This growth is attributed to a recovery in demand and prices in key markets such as the U.S. and China, as well as the competitive advantage of value-added products in markets like Japan and Australia.
VASEP - HIỆP HỘI CHẾ BIẾN VÀ XUẤT KHẨU THỦY SẢN VIỆT NAM
Chịu trách nhiệm: Ông Nguyễn Hoài Nam - Phó Tổng thư ký Hiệp hội
Đơn vị vận hành trang tin điện tử: Trung tâm VASEP.PRO
Trưởng Ban Biên tập: Bà Phùng Thị Kim Thu
Giấy phép hoạt động Trang thông tin điện tử tổng hợp số 138/GP-TTĐT, ngày 01/10/2013 của Bộ Thông tin và Truyền thông
Tel: (+84 24) 3.7715055 – (ext.203); email: kimthu@vasep.com.vn
Trụ sở: Số 7 đường Nguyễn Quý Cảnh, Phường An Phú, Quận 2, Tp.Hồ Chí Minh
Tel: (+84) 28.628.10430 - Fax: (+84) 28.628.10437 - Email: vasephcm@vasep.com.vn
VPĐD: số 10, Nguyễn Công Hoan, Ngọc Khánh, Ba Đình, Hà Nội
Tel: (+84 24) 3.7715055 - Fax: (+84 24) 37715084 - Email: vasephn@vasep.com.vn