(seafood.vasep.com.vn) Vietnam sets a target achieving seafood export turnover of US$14-16 billion by 2030 and creates jobs for 3.5 million workers. By 2045, fisheries will be a modern commercial economy, a deep seafood processing hub, which belongs to the group of three leading countries in the world.
(seafood.vasep.com.vn) In 2020, due to the impact of the Covid-19 epidemic, Vietnam's export of cephalopod to South Korea decreased slightly. However, Korea is still the largest import market for Vietnamese cephalopod, accounting for over 40%.
In the midst of the Covid-19 epidemic, Vietnam's tuna exports to Canada in the first 11 months of 2020 still increased by 25% over the same period. The Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), effective from January 14, 2019, has created leverage for tuna exports to this market.
(vasep.com.vn) In 2020, the Covid-19 pandemic spread out all over the world that had a tremendous impact on the world tuna industry in general and the Vietnamese tuna industry in particular. Despite the difficulties, Vietnamese tuna processing and exporting enterprises have still been making efforts to overcome drawbacks.
With the average seafood import demand of 4.1-4.5 billion USD/year, Vietnam seafood has great room to increase exports to the UK market thanks to the push from the UKVFTA Free Trade Agreement.
7 tháng đầu năm 2011, xuất khẩu tôm cả nước đạt 124.523 tấn, trị giá gần 1,12 tỷ USD, tăng 11,3% về lượng và 27,4% về giá trị so với cùng kỳ năm ngoái. Cùng Con Tôm “điểm mặt” Top 10 doanh nghiệp xuất khẩu lớn nhất trong 7 tháng đầu năm 2011.
(Thủy sản Việt Nam) - Nhằm nâng cao giá trị trong nuôi trồng thủy sản, ngày 12/11 vừa qua, Bộ NN&PTNT đã tổ chức Hội thảo “Áp dụng VietGAP trong nuôi trồng thủy sản”, với 3 đối tượng xuất khẩu chính là cá tra, tôm sú và tôm thẻ chân trắng.
Theo Hiệp hội Chế biến và Xuất khẩu Thủy sản Việt Nam (VASEP), hiện nay các hãng tàu đang “loạn” thu phí vận chuyển hàng hóa xuất khẩu với những khoản thu hết sức phi lý.
Theo Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, tổng nhu cầu nguyên liệu cho chế biến thủy sản đến năm 2015 là 4,6 triệu tấn/năm, đến năm 2020 là 5,7 triệu tấn/năm.